Kedves jelen-lévők!
A helyzet az, hogy letiltott a facebook, annak okán, hogy a privát profilomon középső névhez a FankaDeli volt beírva, és mivel feljelentett valaki, hogy ez nem az eredeti nevem, "ők" kérdés nélkül helyt adtak ennek, és kikapcsolták a privát oldalam.

Ez nyilván hozza magával, hogy így a "nagy" FankaDeli facebook oldalt sem tudom kezelni, ennek a cikknek a linkje is egy adminisztrátor barátomon keresztül jut el hozzátok.

Nem szándékozom elkezdeni siránkozni, valamint sajnáltatni magam... nyilván a facebook egy szükséges rossz az életemben, hiszen "ki a fene menne oda fel, ha nem akarna egy szócsövet az emberek felé". És nekem bizony szükségem van erre. Így hát Morpheusként - ahogy mondani szoktam - belecsapok időről időre a sűrűjébe, és keresem-kutatom a rendszerben még alvó Neókat, vagyis téged kedves olvasó!

"Knock, knock, Neo!"

Szörnyű dolog ez, meg persze bla-bla-bla, - de igazából ez, amit én csinálok, ezzel jár. Elbeszélgethetünk arról, hogy mennyire beteg lélek lehet az, aki ilyennel szórakozik, hogy feljelenti az oldalam, satöbbi... elszörnyülködhetünk rajta, meg vizionálhatunk a valósnál még sötétebb jövőt is... de szerintem inkább tegyük a dolgunk.

Egyrészt én éppen az utolsó potméterhuzogatásokat eresztem meg az albumon, továbbá néhány órán belül elvileg megkapom a borító végleges fájljait, ami azért fontos egyrészt, hogy mehessen a nyomdába, másrészt mivel eddig ez a legmonumentálisabb grafikai munka, ami FankaDeli lemezt érintett. Meg fogjátok érteni miért. Ja... és nem csak formában... hanem tartalomban is a legmonumentálisabb.

Közben persze egyéb teendők is akadnak, hiszen csak úgy izzanak a processzormagok, mivel 2:40 perc az a videó ami például az ajándék DVD lemezen található, és az csak 2,7 giga, miközben a DVD dugig van! Csak mondom!

Szóval sajnálatos ez a dolog, persze. De közben a facebook nélkül ráeszmél az ember, hogy azon is túl van élet. Sőt. Mondjuk ki. Ott kezdődik el. Ettől függetlenül én nem tehetem meg, hogy nem veszek részt a magam sajátos módján a rendszerben, mert akkor még jobban dörzsölnék a tenyerüket Zuckerbergék, vagyis a főnökei, hiszen fankadeli kiírná magát a társadalmi életből. Nincs itt semmi komolyabb összeesküvés elmélet, szerintem éppen elég komoly összeesküvés az ami egyértelműen látszódik Koncsita Vursztéktól a szemétig amit a boltban eladnak neked élelmiszerként. Ne is gondoljuk ezúttal tovább a dolgot!

Egészen konkrétan - már ha érdekel valakit - igazolnom kellett magam, vagyis elküldtem a facebook adminisztrátoroknak a jogosítványomat, és most várok a válaszra. Lassan 24 órája... nyilván nincs elég kapacitás, hogy foglalkozzanak egy 100.000 fős oldal tulajával... megértem :) Jó, ez cinikus volt. De na. Tudjuk miről van szó. Vagy érezzük.

Rengeteg ismerős hívott telefonon. Az egyik szerint Mr.Busta csapatától fúj a szél. A másik szerint a Punnany Massif-os Wolfie-val közös kép már olyan szinten zavar be a FankaDelit "elskarlátbetűsítjük projectbe", ami nem megengedhető. Meg volt még egyéb változat is... és tudod mit kedves barátom!? Igazából nem teljesen tökmindegy!? Csúnyát fogok mondani, de ez van... aki kurvának áll, ne csodálkozzon ha b_sszák... Apám volt, hogy ezt mondta. És anyám is. És igazuk volt. 

Számomra nem kérdés, hogy a 93.000 emberhez aki ott van a facebook oldalamon, egyszerűen nem jut el az üzenetem, mármint fizikailag. Ez számomra "tény". Ha kíváncsi vagy, szerintem olyan 3.000 embert enged nekem Zuckerberg - mindig véletlen szerűen. A többi akkor értesül bármiről, ha tudatosan odakattint... de hát ekkora információtengerben, ugyan kinek volna még arra kapacitása és "esze", hogy ő maga keressen valamit, ne csak azt egye, amit elé tolnak!? Igaz-e...

Egy érdekes történetet, még ha megengedtek nekem. Legalábbis számomra érdekes. Anno 2004-ben még volt szoftverrendőrség. Business Software Alliance. Házkutatásokat tartottak a rendőrség segítségével olyan embereknél, akik nagyüzemben írták a CD-ket, satöbbi... próbálták megfékezni azt, ami végül győzedelmeskedett felettük és ma úgy hívják - többnyire -, hogy nCore. Szóval ha valaki emlékszik rá... megdöbbentő volt a weboldaluk. Rögtön a főoldalon egy rublikában név nélkül lehetett feljelentést tenni. Mit is mondhatnék erre!? A Rákosi-rendszer legsötétebb pillanatait idézve. Amúgy hozzátenném kihangsúlyozva, hogy igazából most pontosan ez zajlik a kibertérben, meg végülis a szomszédod és a NAV viszonyában is... nem tudom, feltűnt-e!? Szóval. Mint utóbb kiderült, egy mára kiváltképpen híres és ismert előadó felnyomott engem, ott azon az oldalon. 2004-ben kaptam egy papírt, hogy így meg úgy, tudomásuk van arról, hogy illegális programokat használok. Anyám zokogva fogadott, stb., stb... Akkor volt lefutóban pont a Veletek című klip a Viván, ami slágerlista 3. helyéig mászott fel anno, asszem, sokat játszottak. Pont megjött a jogdíj, ami talán olyan 500.000 körül lehetett, és pontosan emlékszem, hogy megvásároltam belőle a Windows-t 30 ezerért, A Total Commandert 24 ezerért, a Sound Forge-ot 120 ezerért, és a Cubase-t 220 ezerért. 2004-ben. Már addig is eredetiben vettem meg minden játékot amivel játszottam, a Csigákat gyűjtöttünkös egyik videóban ugye mutatom is, hogy mekkora gyűjteményem van. Felhasználói szoftverekből - nem is olyan régen összeszámoltam - ennyi év alatt 3 millió forint kiadásom jött össze. Hiszen a mai napig tartom magam jó szokásomhoz... nem hiszem, hogy sok embernél láttatok például eredeti Photoshop dobozt... na nálam még az is van. Nyilván ennek okán - nem pusztán drámának, hanem egy felismerésnek éltem meg utólag ezt az egészet. Ha ez nincs, akkor talán soha nem értem meg, hogy ezekkel a dolgokkal mások dolgoznak, benne van a munkájuk. Ha spirituálisan azt szeretném, hogy tőlem is szerezzék be az eredetit, akkor én magamnak is így kell eljárnom. Szóval igen... tudom, hogy ki volt a feljelentő. 12 éve hallgatok róla. És fogok is. És nem is tudja milyen jót tett velem. Mert átformálódott a világképem. Hozzám tett a dolog, nem pedig elvett belőlem.

Nyilván 2004-ben nagyobb jogdíjat kaptam, mint az utóbbi 6-7 évben bármikor, mielőtt valaki elkezdene tévúton számolgatni. Ennek okairól nem hiszem, hogy kell beszélnem, senki sem annyira hülye, hogy ne értse miért van ez így. Ennek ellenére egyéb forrásaimból, ahogy korábban említettem is, elképesztő összegeket költöttem szoftverre és hardverre, mármint a saját kaliberemhez képest. Ismertek bárkit, aki nem 3 milliót, hanem csak 300 ezret költött volna eredeti szoftverre!? Idióta vagyok, igaz!? :) De na. Nem hiszem, hogy összejött volna a Csigákat gyűjtöttünkös gyűjtés, ha én nem így állok a világhoz. Egyszerűen nem.

Száz szónak is egy a vége, drága barátom! Nincs facebook. Nem tudom mikor lesz. De na. Füstjel az lesz. Ha látod - látod... ha nem, az sem baj! Az is jó!

Minden. Egy. Minden.